Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! Oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning. Al sinds zijn eerste levensjaar brengt de eigenaar van GBI Van Dijk Bouw & Techniek veel van zijn weekenden door op een zeilboot. Jeroen van Dijk vertelt waarom hij zo graag op het water is.

Met de paplepel ingegoten

“Als je ouders een zeilboot hebben, wordt dat al snel je tweede thuis. Toen ik zeven jaar was, kreeg ik voor het eerst mijn eigen bootje: een Optimist. Dat is niet veel meer dan een vierkante bak met een klein zeil. Ik had het zeilen al snel onder de knie en beleefde er meteen veel plezier aan. Op

mijn twaalfde stapte ik over naar een grotere boot. Vanaf dat moment ben ik met vrienden door het hele land veel wedstrijden gaan varen.”

Wedstrijdvaren

“Dat wedstrijdvaren is nog altijd mijn passie. De zeilboot op deze foto is een MaxFun 25. Daarmee doen we tegenwoordig mee aan wedstrijden in een sportieve eenheidsklasse. In totaal trekken we er ongeveer acht weekenden per jaar op uit. Met ‘we’ doel ik op onze bemanning: een stuurman,een tacticus en twee man voor de zeilen. Er komt stiekem namelijk veel kijken bij zo’n wedstrijd. Door goed samen te werken, leggen we het parcours zo snel mogelijk af. Als we de wind volledig in de zeilen hebben, bereiken we soms wel snelheden van 22 knopen, zo’n 40 kilometer per uur.”

Wereld Oceanen Dag

We hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee een belangrijke rol in de regulering van het klimaat. 

Om het plasticprobleem wereldwijd aan te pakken, is een VN-verdrag nodig. Laat ons blijven genieten van de oceanen en teken met ons de petitie voor een internationaal verdrag.

Teken hier de petitie.

Heeft u een vraag?

Bel 0412 634 831

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08:00 - 17:30

Of stuur een bericht
Copyright © 2021 GBI van Dijk Bouw & Techniek
Disclaimer
Website Vivars