Verspanen: voor ieder materiaal het beste gereedschap

Als je Bart van Eldijk vraagt naar gereedschappen om te verspanen, zorg dan dat je wat tijd hebt. Want onze productexpert vertelt graag over zijn passie. En waarom ook niet? Verspanen is een veelzijdige activiteit, waarvoor we een breed arsenaal aan gereedschappen in ons assortiment hebben. 

Verspanen is een paraplubegrip. Het omvat alle vormen van bewerking waarbij materiaal wordt weggenomen om de gewenste vorm te creëren. Klinkt dit te cryptisch? Dan geven we Bart het woord. “Meestal denken we bij verspanen aan het bewerken van metaal, maar ook het slijpen van beton is verspanen. Net als het schuren van hout of het boren in steen. In productieprocessen boren we vaak gaten om leidingwerk door te voeren of om elementen aan elkaar te bevestigen. Ook het boren van die gaten is verspanen.” 

Er bestaat een breed scala aan verspaningsgereedschappen. Samen met Bart bespreken we drie toonaangevende merken: Pferd, Carat en Dormer. 

Pferd: veelzijdigheid troef 

Pferd is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en verkopen van verspanende gereedschapsoplossingen. Denk aan lamellenschijven, doorslijpschijven, fiberschijven en afbraamschijven. “Daarnaast hebben ze verschillende soorten stiftfrezen, technische borstels en vijlen in hun assortiment. Een veelzijdig merk, dat we graag in ons assortiment voeren”, aldus Bart. 

Carat: specialist in diamant 

Carat is producent en importeur van gereedschappen, voorzien van diamanten segmenten. Ook levert Carat machines voor bijvoorbeeld het zagen en boren in diverse soorten steen en beton. “Denk aan de steenzaagmachines zoals de Easycoupenext 250”, aldus Bart. “Of neem de diverse afkortzaagmachines voor verschillende steensoorten. De Carat-producten zijn geschikt voor nat en droog gebruikt en via gerichte afzuiging werk je ook nog stofvrij. Ideaal!” 

Dormer: unieke kwaliteiten 

Ook van Dormer gaat Barts hart sneller kloppen. Deze fabrikant van verspanende gereedschappen heeft bijvoorbeeld de HSS-TiN A002 in het assortiment, een universele spiraalboor voor gebruik in hand-, accu- en kolomboormachines. Bart: “Hiermee boor je in verschillende materialen. Staal, maar ook aluminium en diverse kunststoffen.” 

De PS-puntgeometrie van de A002 zorgt voor een unieke centreerkwaliteit, die je met minimale kracht realiseert. Zelfs als je in zware materialen boort. Maar dat is nog niet alles. Bart vervolgt: “De TiN-coating op de snijkanten zorgt voor minder slijtage en dus een langere standtijd. De ruime, blanke spaangroeven voeren de spanen adequaat af, zodat je onbeperkt verder boort.” 

Werk je met RVS-metaalsoorten? Dan is de Dormer A108 een super mooi product. Een scherpe geometrie en een speciale spaangroef zorgen voor een snelle afvoering van de taaie spanen.  

Agressief slijpen 

Tot slot noemt Bart nog een noviteit van Pferd: de Victograin: hét gereedschap voor uiterst agressief slijpen. “Je gebruikt de Victograin-gereedschappen bijvoorbeeld om lassen vlak te slijpen. De specifieke korrel neemt in korte tijd veel materiaal af, levert een constant rendement en kent een extreem hoge standtijd. Niet voor niets zien we veel klanten overstappen van 3M Cubitron II naar Victograin; minstens gelijkwaardig in prestaties en bovendien prijsgunstig. Ook wij hebben de Victograin-producten uitvoerig getest en ze presteren fantastisch.” 

Investeer in je materiaal 

Tot slot heeft Bart nog een advies voor professionals die verspanende werkzaamheden uitvoeren: investeer in goed materiaal. “Het klinkt misschien logisch, maar we zien vaak genoeg dat mensen bijvoorbeeld een verkeerde boor gebruiken. Neem RVS, dat  andere eigenschappen heeft dan staal. Dat vraagt om een andere puntaanzet en een ander snijvlak. Door de juiste gereedschappen te gebruiken voor de juiste materialen voorkom je slijtage, verleng je de standtijd en bespaar je uiteindelijk kosten.” 

Contact voor meer informatie:
Bart van Eldijk
bart@vdbt.nl
0412 653375

Heeft u een vraag?

Bel 0412 634 831

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08:00 - 17:30

Of stuur een bericht
Copyright © 2022 GBI van Dijk Bouw & Techniek
Disclaimer
Website Vollan