Geschiedenis van GBI van Dijk

Vandaag de dag staat GBI van Dijk Bouw en Techniek bekend om haar brede en hoogwaardige assortiment, uitleveringsgraad, flexibele en vakkundige medewerkers. Een klantgerichte partner voor bouw en techniek. Maar GBI van Dijk Bouw en Techniek vertelt ook een bijzonder verhaal van drie generaties.

Jaren 50

We gaan terug naar 1950 waar Udenaar Frits van Dijk Sr. de stoute schoenen aantrekt en een bedrijf op de rand van een faillissement in Oss overneemt. IJzerwaren van Dijk aan de Kerkstraat in Oss is vanaf dat moment een feit. Het eerste boekjaar startte op 2 november 1950 en met een divers assortiment bedient Van Dijk ijzerwaren een brede klantengroep. Agrariërs, de aannemerij, fabrieken en particulieren weten de ijzerwarenwinkel al snel te vinden. Het duurt dan ook niet lang of Frits van Dijk Sr. is een vertrouwd gezicht in het centrum van Oss. De Kerkstraat is ook een thuishaven voor Frits Sr. en zijn gezin. Hier brengen Frits Sr. en zijn vrouw Willy samen hun zes kinderen groot. 

Kerkstraat 1 in Oss, daar waar het allemaal begon voor Van Dijk IJzerwaren


Jaren 60

Ondanks dat Frits van Dijk Sr. het bedrijf in 1950 startte, was mevrouw van Dijk ook veelvuldig aanwezig in de winkel. Jarenlang was zij als rechterhand van haar man betrokken bij het reilen en zeilen van het bedrijf en was zij medeverantwoordelijk voor de administratie en afhandeling van bestellingen. Ver voor de tijd van digitale systemen ging alles nog met de hand, zo ook op deze oude, handgeschreven factuur, waar het sierlijke handschrift van mevrouw van Dijk goed te herkennen is.

Frits van Dijk Sr. met zijn vrouw Willy
Een handgeschreven bon van vroeger, voor het tijdperk van digitale facturen

Jaren 70

Wanneer zoon Frits Jr. zijn diploma heeft behaald, heeft hij een keuze studeren of gaan werken bij IJzerwaren van Dijk. Frits Jr. kiest ervoor om in dienst te treden bij zijn vader en de kneepjes van het vak te leren. In 1973 verandert het stadsplan en wordt het centrum van Oss autovrij. De nieuwe voetgangerszone heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid van IJzerwaren van Dijk. Samen met zijn zoon Frits van Dijk jr. besluiten ze een tweede vestiging te openen in het bestaande magazijn van de Kerkstraat, gelegen in de Peperstraat om de zakelijke klant te kunnen blijven bedienen. Dit historische en oudste pand van Oss uit de 17e eeuw functioneert vanaf dat moment als extra verkooppunt. 200 meter verderop blijft de winkel in de Kerkstraat open onder leiding van mevrouw van Dijk.

Herkenbaar zicht op de Peperstraat vanuit de Koornstraat.
Ter hoogte van de auto was de tweede vestiging van Van Dijk IJzerwaren op huisnummer 12


Jaren 80

In de late jaren 70 groeit de vestiging in de Peperstraat uit zijn jasje. Vastberaden zoeken vader en zoon van Dijk naar nieuwe mogelijkheden en vinden een locatie aan de Sweelinckstraat, gelegen in de vrij nieuwe wijk Ruwaard in Oss West. Met nauwe betrokkenheid van de familie wordt het nieuwe bedrijfspand en de naastgelegen gezinswoning in februari 1980 opgeleverd. De nieuwe vestiging geeft de mogelijkheid om het assortiment uit te breiden en door te ontwikkelen tot één van de belangrijkste toeleveranciers voor bouw en industrie in de wijde regio Oss. De naam IJzerwaren van Dijk veranderd in van Dijk Bouw en Techniek. Na de verhuizing neemt Frits Sr. steeds een stapje terug, om zo de weg vrij te maken voor de ideeën en aanpak van Frits Jr.  

Frits van Dijk Sr. en zijn vrouw Willy overzagen de bouw tot in de puntjes
De herkenbare entree van de nieuwe winkel in de Sweelinckstraat na oplevering begin jaren 80

Jaren 90

Toen Frits Jr. in 1980 samen met Carla in het huwelijksbootje stapte, verhuisden ze naar de Sweelinckstraat. De woning grensde aan het net opgeleverde bedrijfspand. Frits Jr. en Carla kregen drie kinderen: Jeroen, Suzanne en Saskia. Zij groeiden op in de Sweelinckstraat en speelden graag in de winkel. Zoon Jeroen racete het liefst op zijn step door het pand of hielp met zijn shovel bij klusjes. Binnen enkele jaren groeide niet alleen de kinderen, maar ook het bedrijf onder leiding van Frits Jr. van vier medewerkers naar twintig medewerkers.

Een trotse Frits van Dijk Jr. op de fiets voor de winkel in de Sweelinckstraat eind jaren 80 – samen met zoon Jeroen (achterop) en dochter Suzanne
Jeroen was al vroeg betrokken bij het reilen en zeilen van de zaak en hielp graag mee.

Ook Jeroen zijn eerste baantjes waren bij van Dijk Bouw en Techniek. Zo repareerde hij machines, deed hij de distributie en stond hij klanten te woord in de winkel. Met ingang van januari 2016 is van Dijk Bouw en Techniek aangesloten bij de GBI-groep.  
Ondertussen is Jeroen bekend met alle ins en outs van het bedrijf en bemoeit zich intensief met de bedrijfsvoering. Vader Frits ziet dat wereld om hem heen aan het veranderen is en merkt op dat het tijd is voor een frisse wind binnen GBI Van Dijk Bouw en Techniek. Op Maandag 1 oktober 2018 geeft Frits het stokje officieel over aan zijn zoon Jeroen. Daarmee breekt een nieuw hoofdstuk aan voor GBI  Van Dijk Bouw en Techniek.


Heeft u een vraag?

Bel 0412 634 831

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08:00 - 17:30

Of stuur een bericht
Copyright © 2023 GBI van Dijk Bouw & Techniek
Privacybeleid
Website Vollan